BIOGRAFIE

Dorine Schoon (Broek op Langedijk, 1984) is een hoboïste die bekend staat om haar veelzijdigheid. Ze werkt als freelancer bij diverse orkesten en ensembles in binnen- en buitenland en ze bedenkt, regisseert en speelt verschillende muziektheaterproducties en theatrale concerten. Tevens nam ze het initiatief voor het Platform voor Freelance Musici, dat het afgelopen jaar de onderbetaling en waardering van freelance musici hoog op de agenda van beleidsmakers en werkgevers wist te zetten. 

 

Regelmatig remplaceert Dorine bij diverse orkesten en ensembles zoals het Noord Nederlands Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Metropole Orkest, het Asko|Schönberg ensemble, het Balletorkest, het Nederlands Kamerorkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest,

het Nederlands Blazers Ensemble, het Ierse Crash Ensemble, Orquestra Classica da Madeira (PT) en het Kwazulu Natal Philharmonic Orchestra (Durban, ZA). 

Dorine speelt niet alleen in klassieke orkesten; ze heeft verschillende musicals van Joop vd Ende Theaterproducties gespeeld, doet concerten en cd-opnames met het Metropole Orkest en deelde het podium met o.a. Jacob Collier, Gregory Porter, Ilse de Lange, Racoon, Waylon, Paul Groot, Guus Meeuwis en Steve Vai.

 

Naast haar werkzaamheden als hoboïste is Dorine actief als speler en regisseur van muziektheater. Na diverse ervaringen en producties op dit gebied (oa met het Speeltheater Holland, rietkwintet Calefax, Orkater, Asko/Schonberg-ensemble en Fast Opera Productions) werd ze geselecteerd voor de eerste lichting studenten van TIME (This Is Musictheatre Education) van muziektheatergroep de Veenfabriek in Leiden. Hier volgde ze een Master modern muziektheater wat ze in de zomer van 2011 afsloot met een stage bij het artistieke team van De Nederlandse Opera Academie (DNOA). Ze regisseerde voorstellingen en concerten voor het Delft Chamber Music Festival, festival Hongerige Wolf en korte opera's voor Fast Opera Productions. Sinds 2014 is ze adviseur muziek en muziektheater bij het Fonds Podiumkunsten. 

 

Dorine studeerde achtereenvolgens bij Dorine Jansma, Ali Groen, Pauline Oostenrijk en Bart Schneeman aan het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Lessen en masterclasses kreeg ze van Rien de Reede, Maurice Bourgue, Omar Zoboli, Remco de Vries, Thomas Indermuhle en Francois Leleux. In 2006 behaalde ze haar bachelor diploma en in 2008 sloot ze haar masterstudie af bij Bart Schneeman. In het seizoen 2010/2011 deed ze de master Modern Muziektheater (T.I.M.E.) olv Paul Koek en Paul Slangen aan het Koninklijk Conservatorium en de Veenfabriek. 

 

Dorine won prijzen op het Landelijk Dubbelrietconcours (1999), het Prinses Christinaconcours en het concours van de Stichting Jong Muziek Talent Nederland (2003, 2005). Bij het SJMN won ze o.a. met ‘Soft Song’ van Ton Bruynél de prijs voor de beste vertolking van een Nederlandse compositie na 1914.

 

 

1/5
INFO OF BOEKINGEN:

 

© 2017 Dorine Schoon

  • Facebook Basic Black
  • Black LinkedIn Icon
  • YouTube Basic Black
  • Black Instagram Icon
  • Twitter Basic Black